Skal man tage et ekstra tilskud af D-vitamin om vinteren?

Af Klinisk Diætist Klaus Frobenius, indehaver af Klinik for Helbred og Sundhed

 

Du har nok hørt det før. Vi danner D-vitamin i huden, når vi opholder os i solen, og derfor kommer vi hurtigt til at mangle D-vitamin om vinteren, hvor vi helt naturligt eksponeres for mindre sollys.

Selvom denne påstand er helt korrekt, er det alligevel ikke hele sandheden og det er ikke alle, der behøver at tage et ekstra tilskud af D-vitamin i den mørke sæson.

Læs med, og find ud af om du bør tage et ekstra tilskud af D-vitamin her i vinterhalvåret, der er lige om hjørnet.

 

Hvad gør D-vitamin i kroppen?

D-vitamin spiller en afgørende rolle i optagelsen og omsætningen af kalcium. Kalcium er vigtigt for vores knoglers og tænders styrke. Mangler vi D-vitamin gennem længere tid, øger det vores risiko for at udvikle osteoporose (knogleskørhed) og osteomalaci (engelsk syge). Mangel på D-vitamin kan også give muskelkramper, og nyere forskning har fundet en sammenhæng mellem kronisk D-vitamin-mangel og udviklingen af autoimmune sygdomme, herunder diabetes-1.

 

Kan vi få D-vitamin via kosten?

Ja, udover sollys er kosten en vigtig kilde til D-vitamin. De fede fisk, såsom laks, makrel, hellefisk, sild og sardiner, er særligt rige på D-vitamin, men også æg, fedtstoffer og mejeriprodukter er gode kilder til D-vitamin. Vær dog opmærksom på at fedtfattige produkter, som eksempelvis skummetmælk, ikke indeholder D-vitamin i store mængder. Derfor er letmælk og sødmælk at foretrække, hvis du ønsker at booste dit D-vitamin-indtag henover vinteren.

Skal du tage tilskud af D-vitamin?

Mange danskere har let D-vitamin-mangel uden at vide det. Det er dog som regel ikke symptomgivende, og ifølge de officielle anbefalinger bør man ikke tage D-vitamin tilskud, hvis man i øvrigt er sund og rask. Opholder man sig moderat i solen om sommeren og  generelt spiser sundt med et regelmæssigt indtag af fed fisk, er der lille risiko for at udvikle symptomgivende D-vitaminmangel. Man kan desuden sikre sig at få den anbefalede daglige dosis af alle de essentielle vitaminer og mineraler med en multivitaminpille.

Nogle mennesker er dog i risiko for at udvikle D-vitamin-mangel og anbefales et ekstra tilskud af D-vitamin.

 

Du kan tage et tilskud på 10 mikrogram D-vitamin om dagen, hvis du:

  • er gravid.
  • opholder dig meget lidt udendørs om sommeren.
  • har helt tildækket hud og derfor ikke eksponeres for sollys, selvom du opholder dig udenfor.
  • har mørk-pigmenteret hud.

 

Du kan tage et dagligt tilskud på 20 mikrogram D-vitamin i en kombineret pille med kalcium, hvis du:

  • lider af knogleskørhed eller er i risiko for knogleskørhed.*
  • er over 70 år gammel.
  • Bor på plejehjem

*Afhængig af graden af din knogleskørhed kan din læge anbefale en anden dosis af D-vitamin/ kalcium-tilskud.

 

Desuden anbefales det at babyer og børn får 10 mikrogram D-vitamin dagligt i form af D-dråber indtil de er 2 år.

 

Er det farligt at tage for meget D-vitamin?

Ja, man må endelig ikke overdosere. D-vitamin fremmer som sagt kalciums optagelse over tarmen, og for store doser af D-vitamin kan resultere i en for høj koncentration af kalcium i blodet. Den ekstra kalcium kan sætte sig i organer, hvor det ikke hører hjemme, eksempelvis i nyrerne og resultere i nyresten.

For høje koncentrationer af kalcium under graviditet kan medføre fosterskader og udvikling af deformiteter hos fosteret. Vær derfor sikker på at du følger din læge anvisninger, og ikke overskrider det anbefalede tilskud af D-vitamin til gravide.

Af mindre alvorlige bivirkninger af overdosering med D-vitamin kan nævnes kvalme, forstoppelse og hovedpine. Det er bestemt også generende gennem længere tid.

Hold dig altid til den anbefalede dosis, og undgå at tage D-vitamin tilskud ‘bare for at være sikker’. Det er ikke sikkert, at du har behov for ekstra D-vitamin. Er du i tvivl om hvorvidt du har brug for et tilskud med D-vitamin, bør du snakke med din læge. D-vitamin-mangel konstateret nemt på en blodprøve.

 

Har du spørgsmål til hvordan du sammensætter en sund og varieret kost, så du naturligt får dækket dit vitaminbehov, er du altid velkommen til at kontakte mig i klinikken.

 

Klaus Frobenius

Aut. Klinisk Diætist